„Szakmai Tudományos Műhely” - nyilvános ismeretterjesztő előadássorozat

Beküldve: 2016. febr. 15., hétfő, 15.30.00 CET (886 napja)
Szakmai Tudományos Műhely - tavasz
Esemény helyszíne:
Bánki Donát Tagkollégium (Földszint - Nagyterem)

A 2009/2010-es tanév II. félévében indult útjára a Bánki Donát Kollégiumban, a "Szakmai Tudományos Műhely" névre keresztelt nyilvános ismeretterjesztő előadássorozat, mely a mostani február 24-én 18:00 órakor kezdődő előadásával, immár a XIII. szemeszterét kezdi meg.

A mára már nagy hagyománnyal és múlttal rendelkező programsorozat indításának célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson az Egyetem munkatársai számára szakmai és tudományos tevékenységük, esetleg hobbyjuk bemutatására, a hallgatók körében történő népszerűsítésére, és új típusú kapcsolatok építésére. Irányt mutassunk a hallgatóknak a komplex mérnöki gondolkodás és szemlélet kialakításában, felkeltsük érdeklődésüket a szakmai és tudományos munka iránt, ezzel is hozzájárulva, hogy minél több hallgató kapjon kedvet és kapcsolódjon be a Karokon működő tudományos műhelyek tevékenységébe.

Az indulás óta eltelt idő alatt 30 előadó több mint 40 szakmai - ismeretterjesztő előadása szerepelt a programban. Oktató kollégáink felvonultatták az Egyetem teljes képzési, szakmai és tudományos tevékenységének repertoárját, de számos külső cég képviselője, szakemberek, oktatók és kutatók is részt vettek a programban. Az előadók felkérése és az előadások témájának összeállítása során a szervezők arra törekedtek, hogy minél szélesebb kört szólítsanak meg. Az előadások interaktív keretek között zajlanak, sokszor gyakorlati bemutatóval, és különböző eszközökkel szemléltetve a tudomány és a technika eredményeit. A legnagyobb eredmény talán mégis az volt, hogy az elmúlt időszakban 4 saját, MSc vagy OTDK pályázó hallgatónkat is az előadók között köszönthettünk.

A tavaszi félévben négy előadás kerül meghirdetésre. Az előadások általában szerda esténkként 18:00 órakor kezdődnek a Bánki Donát Kollégium (1065 Budapest, Podmaniczky utca 8.) földszinti nagytermében, de minden esetben előre meghirdetésre kerülnek az Egyetem információs csatornáin keresztül. A félév részletes programját a mellékelt plakát tartalmazza.

A 2015/16-os tanév II. félévében meghirdetett előadások:

2016. február 24.: 225 éve született a Legnagyobb Magyar, avagy Széchenyi István szerepe a modern Magyarország megteremtésében

Előadó:

  • Dr. habil Horváth Sándor címzetes egyetemi tanár (ÓE BGK)

2016. március 23.: Programozzunk WiFi routert

Előadó:

  • Prof. Dr. Rajnai Zoltán dékán, egyetemi tanár (ÓE BGK)

2016. április 20.: A 2010-es Margitszigeti Úszó EB televíziós közvetítésének technikai háttere, a 2016-os Kazani Úszó VB fényében

Előadó:

  • Bernáth Zoltán műszaki tanácsadó (MTVA Produkciós Igazgatóság)

2016. május 04.: Személyes hatékonyság, avagy vedd észre a manipulációt!

Előadó:

  • Dr. habil Gyarmathy Éva tudományos tanácsadó (ÓE TMPK, MTA PKI)

A szakmai előadásokról készült összefoglaló anyagok megtalálhatók a Kollégium Honlapján: koll.uni-obuda.hu

Az előadások szerdai napokon, este 18:00 órakor kerülnek megtartásra, a Kollégium földszinti Nagytermében.

Az előadás kezdési időpontja változhat, ezért kérjük, hogy figyelmesen olvassa el az aktuális előadás beharangozó plakátját!

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!