Kollégiumi jelentkezés és felvételi eljárás a 2023/24-es tanévre, az Óbudai Egyetem leendő hallgatói részére

A 2023/24-es tanévre történő kollégiumi jelentkezés és felvételi eljárás részletes időütemterve

Tisztelt „leendő” Hallgatók!

A nyár közepén (július 26.) került sor a felsőoktatási felvételi ponthatárok meghúzására. Ezt követően az Egyetem, Neptunon keresztül értesíti a hozzá jelentkezett hallgatókat az eredményről, és a további teendőkről. Itt kell felhívnunk a figyelmet arra, hogy azoknak, akik keresztfélévben kezdték meg tanulmányaikat, illetve az előző tanévre kerültek felvételre, de pl.: technikusi képzésen vettek részt, vagy egyéb oknál fogva halasztottak egy tanévet, az Egyetem Tanulmányi Osztályai már nem fognak új értesítést küldeni, ezért a beiratkozással és a félévkezdéssel kapcsolatos teendőiket önállóan kell intézniük. Sikeres felvételi esetén azok számára, akik nem az Egyetem képzési helyszínén laknak, illetve bejárásukat nem tudják megoldani, az Egyetemi Kollégium biztosíthat lakhatási lehetőséget, melyről további információt talál, a koll.uni-obuda.hu címen. Esti, levelező és távoktatásos képzésen részt vevő hallgatók, csak költségtérítéses kollégiumi díj ellenében lakhatnak kollégiumi férőhelyen.

A kollégiumi elhelyezés nem jár alanyi jogon. Kollégiumi férőhelyre pályázni kell, és külön felvételi eljárás keretében bírálják el a pályázatokat. A központi felvételi eljárás időütemezése miatt erre már csak augusztusban kerülhet sor. A nyári időszak ügyintézési lassúsága miatt, ezzel a tájékoztatóval szeretnénk segíteni Önöknek, hogy a kollégiumi felvételi eljáráson való részvétel érdekében mire ügyeljenek, milyen anyagokat keressenek a felvételi csomagban, illetve milyen igazolásokat szerezzenek be, akár már most azonnal, hogy az igen szoros határidőket tartani lehessen, és hallgatótársaikkal együtt egyenlő eséllyel pályázhassanak a kollégiumi férőhelyekre.

A kollégiumi felvételi eljáráson való részvételhez szükséges teendők és határidők:
A 2023/24-es tanévre szóló kollégiumi felvételi eljáráson való részvételhez jelentkezni, csak az egyetem Neptun portálján keresztül, a neptun.uni-obuda.hu oldalon, bejelentkezés után lehet.

 • A rendszerbe való belépes után az “Ügyintézés” menü “Kollégiumi jelentkezés” menüpontját kell kiválasztani.
 • A “Jelentkezési időszakok” közül ki kell választani a megfelelőt (budapesti kollégiumba való jelentkezés esetén a “Bp” végződésűt, székesfehérvári kollégium esetén a “Szfv” végződésűt). Fontos, hogy budapesti telephelyen tanuló hallgatók csak budapesti, illetve székesfehérvári telephelyen tanuló hallgatók csak székesfehérvári kollégiumokba nyerhetnek felvételt!
 • A jelentkezési időszak kiválasztása után az “Új kollégium hozzáadása” gombra kattintva megjelennek a meghirdetett kollégiumok. Ezek közül kell a kiválasztandó kollégiumokat megjelölni, majd a “Kiválasztott kollégiumok hozzáadása” gombra kattintani.
 • A “Kiválasztott kollégium(ok)” alatt megjelennek az általunk választott kollégiumok, melyek sorrendjét a sorok áthelyezésével változtathatjuk meg.
 • Ezek után a “Jelentkezés” gombra kattintva a rendszer egy felugró ablakban tájékoztat a kollégiumi jelentkezés sikerességéről, valamint a Jelentkezés státuszánál a “Jelentkezett” feliratnak kell megjelennie. (a “Jelentkezés” gomb csak az időszak ideje alatt látszódik, előtte, valamint utána nem).

A tanulmányi teljesítmény pontszámot az Egyetem határozza meg a hallgató felvételi (bekerülési) pontszámából.

Rendszeres szociális ösztöndíj igénylése:
Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) e-Szoctám portálján, az eszoctam.hok.uni-obuda.hu oldalon keresztül lehet az igénylést leadni.

 • A bejelentkezés után a szociális helyzet megállapításához és felméréséhez, a „Szoctám” menüpontra kattintva a „2023/24. Őszi Szoctám (Gólya)” időszakban lehet megadni a szükséges adatokat.
 • Az űrlap kitöltése után az eredeti igazolásokat szkennelve, vagy jó minőségű fotóként kell a rendszerbe feltölteni, a kitöltési útmutatónak megfelelően.

Kollégiumi felvételi igény leadása esetén párhuzamosan kell igényelni a „Rendszeres Szociális Ösztöndíjat” is, különben a kollégiumi szociális pontszám 0 pont lesz.

Jelentkezési időszak a Neptun rendszerben: 2023. július 29. 8:00 óra – augusztus 6. 15:00 óra

Ezzel párhuzamosan az e-Szoctám rendszerben véglegesített pályázati űrlapot hitelesítve be kell nyújtani az EHÖK Diákjóléti Bizottsága részére. A leadott pályázatokat nem szükséges papír alapon leadni, ügyfélkapun keresztül kell hitelesíteni.

További tudnivalók a kollégiumi felvételi eljáráson való részvételről:

 • A hallgató igényként tetszőleges kollégiumi helyszínt jelölhet meg azokat rangsorolva attól függően, hogy hol, milyen komfortfokozatú és szolgáltatásokat biztosító férőhelyen szeretne lakni, illetve milyen nagyságú kollégiumi térítési díj fizetését tudja vállalni.
 • A kollégiumi díjak az alábbi oldalon találhatók meg: Kollégiumi díjak
 • A kollégiumokról részletesebb leírások a főoldalon lejjebb görgetve a kártyákra kattintva találhatók.
 • A kollégiumi felvételi kérelmek elbírálása, illetve az elhelyezés egy tanévre szól (szeptember – június), ennek megfelelően a hallgató kollégiumi térítési díjfizetési kötelezettsége is egy tanévre (10 hónap) terjed ki.

A szoros határidők betartása érdekében, már most előre be lehet szerezni a szükséges igazolásokat, melyekről részletes segédletet és bővebb információt, az eszoctam.hok.uni-obuda.hu oldalon találhat.

A hallgatókra vonatkozó egyéb hasznos információkat, a hok.uni-obuda.hu és a eszoctam.hok.uni-obuda.hu címeken találhatnak.

A felvételi kérelmek elbírálására 2023. augusztus 9-ig kerül sor. A felvételi döntésről a határozatot mindenki Neptun-üzenet formájában, illetve a Neptun-rendszerben megadott e-mail címére írásban kapja meg. A férőhelyeket elfoglalni és fellebbezést (jogorvoslati kérelmet) benyújtani, csak a határozatban leírt, illetve a Kollégium honlapján megadott módon lehet.

További információk a kollégiumi felvételivel kapcsolatban a honlapon megtalálható Felvételi rendben, illetve a “Felvételi” menü “Gólya” menüpontjában találhatók.